ca-pub-4479956927741525

Varenie gulášu je obľúbená letná činnosť, ktorú najradšej praktikujeme v príjemnom prostredí na chatách, stanovačkách alebo inde v lone prírody. Ako by mal vyzerať najlepší guláš bez ohľadu na to, z akého mäsa a podľa akého receptu ho varíte? 

Základom sú suroviny 

Kvalita surovín je úplne prvoradá. Mäso kupujte najskôr deň pred plánovaným varením a ideálne u mäsiara. Zeleninu skúste zohnať domácu, alebo sa prejdite na miestnu tržnicu. Z kvalitných surovín môže vzniknúť len kvalitný výsledok. 

Žiadna voda 

Do gulášu nepatrí voda! Ak varíte v 15 litrovom kotlíku pre 20 ľudí, úplne bude stačiť, keď do neho nalejete jedno jediné pivo. Všetku šťavu si pustí mäso a zelenina – najmä paprika a rajčiny. Ak miesto nich dávate lečo, výsledok bude rovnaký. 

Varíme dlho a pomaly 

Pri guláši sa nemáte kam ponáhľať. Cibuľku môžete pražiť aj hodinu, až kým nebude úplne zlatistá. Nezabudnite ju priebežne miešať, aby sa vám nepripaľovala. Aj mäso môžete dusiť niekoľko hodín (hovädzie dlhšie, ako bravčové). 

Pikantné nie je na škodu 

Do gulášu patrí čierne korenie, štipľavá mletá paprika aj cesnak. Tie mu dodajú jemne korenistú a pikantnú chuť. Ak máte radi vypaľovač, extra štipľavú nádielku uvarte zvlášť v malom hrnčeku. Nie každý to má rád a kto hej ,ten si z neho doloží do vlastného taniera. 

Najlepší je na tretí deň 

Guláš môžete jesť aj 3 dni. Na tretí deň korenie prejde mäsom a guláš chytí úplne inú chuť. Neodporúčame ho zavárať, nemusel by vydržať. Radšej ho hoďte do misky alebo pohára a uschovajte v mrazničke. 

Komentáre